Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Eίμαστε όλοι μετανάστες


ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : Eίμαστε όλοι μετανάστες

 
Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα (τριών επιπλέον ωρών) που εφαρμόστηκε στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στα τμήματα Α2, Α3, Α4.
Η αφορμή δόθηκε από την ενότητα «Η αποδημία. Ο καημός της ξενιτιάς …» που μιλούσε για τις διάφορες μορφές ξενιτεμού και την προσφυγιά. Επιλέχθηκαν δύο κείμενα, το « Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» του Θανάση Βαλτινού και το «Πουλάκι», ποίημα του Ιωάννη Βηλαρά. Το πρώτο κείμενο αναφέρεται στις προσπάθειες ενός επαρχιώτη να μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα. Το δεύτερο, που έχει μελοποιηθεί σε ρυθμό τσάμικο και είναι γνωστό τραγούδι, μιλάει για τους καημούς της ξενιτιάς. Προέκυψαν έτσι δυο διαφορετικές μεταναστευτικές εποχές και πολλά θέματα για να ασχοληθούμε.
Ο τίτλος του προγράμματος προέκυψε όταν, σε μια έρευνα που έγινε στην κάθε τάξη, βρέθηκε ότι, εκτός από έναν μαθητή, όλοι είχαμε συγγενείς που είχαν μεταναστεύσει από την επαρχία στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Η πρώτη δουλειά που ζητήθηκε από τα παιδιά ήταν να καταγράψουν τις ιστορίες μετανάστευσης των συγγενών τους. Βρήκαν επίσης πληροφορίες για το Elis Island, την είσοδο των μεταναστών στην Αμερική. Συγκεντρώσαμε στοιχεία για την οικονομική μετανάστευση στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο) στη δεκαετία του ’60. Αναζητήσαμε και ακούσαμε στην τάξη τραγούδια του Καζαντζίδη, του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου για την ξενιτιά. Μελετήσαμε και σχολιάσαμε τους στίχους των τραγουδιών. (Από αυτό το υλικό δώσαμε και για δημοσίευση στο περιοδικό του σχολείου). Φέραμε φωτογραφίες από τους συγγενείς μας σε Καναδά, Αμερική, Γερμανία. Πήγαμε πίσω στο χρόνο και βρήκαμε στοιχεία εθιμοτυπικά για τον ξενιτεμό κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τραγουδήσαμε δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς.
Βγάλαμε έτσι κάποια συμπεράσματα για τις αιτίες της μετανάστευσης, τη ζωή και τις συνήθειες των μεταναστών, τα συγκρίνανε με όσα γνωρίζαμε για τη μετανάστευση στη σημερινή Ελλάδα. Είδαμε τη μετανάστευση σαν ένα φαινόμενο με μακρά ιστορία στον ελληνικό χώρο, γνωρίσαμε καλύτερα παλιότερες εποχές και παλιότερες ανάγκες, ήρθαμε κοντά στο δημοτικό τραγούδι, είδαμε με συμπάθεια τους δικούς μας ανθρώπους που πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή στα ξένα….
Δεν είναι και λίγα αυτά που κερδίσαμε!! Η φιλόλογος  Χριστίνα Στράτου 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Εργασίες μαθητών:
α]  πληροφορίες για το νησάκι έξω από την Ν. Υόρκη Ellis Island
δ] Η μεταπολεμική οικονομική μετανάστευση προς τη δυτική Ευρώπη 

 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

«Ελληνικά Όσκαρ» Στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου Μετανάστευσης του «Έλις Άιλαντ»

Διδακτορική διατριβή Γιάννη Παπαδόπουλου
'ΕΣλληνικές Κοινότητες Αμερικής"

Αρχεία μικρασιατικού και απόδημου ελληνισμού    ΕΛΙΑ 

[επιμέλεια ψηφιοποίησης & webliography    Μ. Νίνος] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου