Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Η Ελλ.μεταναστευση σε εκθεση στη Μελβουρνη


Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Έκθεση για την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευση στη Μελβούρνη

ΤΟ ...ΠΕΡΊΦΗΜΟ  "ΠΑΤΡΙΣ"
Με 300,000  δολάρια επιχορηγεί τη διοργάνωση η κυβέρνηση Βικτώριας, για τα χρόνια της ΔΕΜΕ στο Ελληνικό Μουσείο ΜελβούρνηςΗ ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής μετανάστευσης θα αναβιώσει σε Έκθεση που οργανώνει το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βικτωρίας.
ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΣΑΝ
Ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Νικόλαος Κότσιρας, ανακοίνωσε χθες, ότι η κυβέρνηση Μπέιλιου θα διαθέσει 300.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση της Έκθεσης και άλλων εκδηλώσεων, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας, που διευκόλυνε τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στην Αυστραλία μέσω της ΔΕΜΕ.
Ο κ. Κότσιρας εξήγησε, ότι βασικός πυλώνας των εκδηλώσεων θα είναι έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το Μουσείο Μετανάστευσης Μελβούρνης και αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Αυστραλίας στους Έλληνες, που έψαχναν για ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» τόνισε ο υπουργός.
«Από το 1952 μέχρι το 1968 έφθασαν στην Αυστραλία μέσω της ΔΕΜΕ 50.000 ομογενείς μας, εκ των οποίων 15.000 πέρασαν από το κέντρο υποδοχής μεταναστών της Bonegilla. Σήμερα στην Αυστραλία υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της διασποράς και η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη εκτός Ελλάδας.

Η εξάμηνη έκθεση, που θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο με τη συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων τραγουδιστών, Μαρίας Φαραντούρη και Γιάννη Κότσιρα, θα αναβιώσει την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία και θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά ομογενών μας, που μετανάστευσαν στην Αυστραλία, τότε, να αφηγηθούν τις προσωπικές εμπειρίες τους και να αξιολογήσουν την απόφαση των γονέων τους να μεταναστεύσουν στην άλλη άκρη της γης προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος» πρόσθεσε ο κ. Κότσιρας. 
Μετανάστης της περιόδου αυτής και ο κ. Κότσιρας, ταυτίζεται απόλυτα με τις χιλιάδες των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Αυστραλία και νοιώθει την ανάγκη να μαθευτεί η ιστορία όλων των Ελλήνων που ρίζωσαν, προόδευσαν και μεγαλούργησαν στην Αυστραλία.
«Πιστεύω, ότι η Έκθεση και οι άλλες εκδηλώσεις που θα αρχίσουν τον Νοέμβριο θα βοηθήσουν στο να καταγραφεί το άγνωστο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία, ιδιαίτερα στη Μελβούρνη, οι προσωπικές εμπειρίες, ο αγώνας και τα αποτελέσματα του αγώνα που έδωσε κάθε νεοφερμένος μετανάστης για να επιβιώσει και προοδεύσει» λέει.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου, κ. Ιωάννης Τατούλης, γνωστός στην ομογένεια από το δημοσιογραφικό έργου και τις τηλεοπτικές παραγωγές του, δηλώνει, ότι πρόκειται για πρωτοποριακό εγχείρημα, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.
«Η πρώτη φάση θα είναι η πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων στους χώρους του Ελληνικού Μουσείου, με τη συμμετοχή του φωνητικού δίδυμου Μαρίας Φαραντούρη-Γιάννη Κότσιρα.
Η δεύτερη φάση θα είναι τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα μείνει ανοιχτή έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα κληθούν 15 Έλληνες της Μελβούρνης, που μετανάστευσαν στην Αυστραλία σε παιδική ηλικία να καταθέσουν τις εμπειρίες του από τη μετανάστευση σε μία άγνωστη χώρα.
Στην τρίτη φάση θα κληθούν να πάρουν μέρος και ντόπιοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, λογοτέχνες και άλλοι, ώστε να συνδυαστεί αρμονικά το ελλαδικό με το ντόπιο στοιχείο» εξηγεί ο κ. Τατούλης.
Κατά τον κ. Τατούλη, συντελεστικό ρόλο στη συμφωνία με τη Μαρία Φαραντούρη και το Γιάννη Κότσιρα έπαιξε ο επαναπατρισθείς ομογενής μουσικοσυνθέτης, Τάσος Ιωαννίδης.
«Ο Τάσος έπαιξε κεντρικό στην εξασφάλιση της συμμετοχής των δύο κορυφαίων καλλιτεχνών και τον ευχαριστούμε θερμά. Να πω, δε, με την ευκαιρία, ότι οι Μαρία Φαραντούρη και Γιάννης Κότσιρας θα εκτελέσουν, μεταξύ άλλων, και τα «Παρατράγουδα» του Τάσου Ιωαννίδη, το μουσικό έργο του, που καταχειροκροτήθηκε στην Αυστραλία και την Ελλάδα».
Όσο για το εάν  συμμετέχει η Ελλάδα στην έκθεση.
 «Βεβαίως» απαντά ο κ. Κότσιρας. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει αρχειακό υλικό, για την εξασφάλιση του οποίου η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Τζένι Μπλούμφιλντ, συνεργάζεται με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές». Ο υπουργός προσθέτει, ότι «η έκθεση θα μεταφερθεί και στην Ελλάδα και θα στεγαστεί στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων».

του Κώστα Νικολοπούλου
Πηγή : Νέος Κόσμος —  ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου