Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012


«Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΜΙΓΚΡΕΔΩΝ» του Κώστα Παπακωστόπουλου


Η επιτυχημένη παράσταση του έργου «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» του Κώστα Παπακωστόπουλου,  πρωτοανέβηκε το 2006 στην Κολωνία, το 2008 στο Φεστιβάλ «Δημήτρια 2008» της Θεσσαλονίκης και το 2009 στη Βαρκελώνη,
Η δημιουργία του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Προηγήθηκε μια σειρά συνεντεύξεων που πήρε ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος από οικονομικούς μετανάστες – Έλληνες, Ιταλούς και Τούρκους – πρώτης και δεύτερης γενιά, σε συνεργασία με επιστήμονες του τμήματος Εθνολογίας στο Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Στις συνεντεύξεις αυτές οι μετανάστες περιγράφουν τις εμπειρίες τους, τα όνειρά τους, τις προκαταλήψεις τους, αλλά και τις απογοητεύσεις τους στη νέα χώρα. Στη βάση αυτών των «Oral histories» και υλικού από διαφορετικές πηγές ο σκηνοθέτης δημιούργησε το έργο ο «Ο Χορός των Εμιγκρέδων». Το έργο είναι ένα κολάζ από συνεντεύξεις, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και ποιητικά κείμενα, ενώ η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ιστορία του ατόμου που ξεπροβάλλει μέσα από το συλλογικό Εγώ του χορού των Εμιγκρέδων.
Το σκηνικό μάς μεταφέρει σε έναν αρχιτεκτονικά μεταμοντέρνο χώρο που θυμίζει Μουσείο. Ένα Μουσείο Μετανάστευσης, μια ιδέα που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και πιο πολλούς οπαδούς στη Γερμανία. Μια κατασκευή με αυθεντικές βαλίτσες του ‘60  διακοσμούν το πίσω τμήμα του Μουσείου. Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου οι καλεσμένοι – κάποτε μετανάστες στη Γερμανία – θα ταξιδέψουν στο παρελθόν, όταν ακόμα γεμάτοι προσδοκίες στέκονταν με μια βαλίτσα στο σταθμό του Μονάχου και της Κολωνίας. Η σκηνοθεσία, πέρα από την επιθυμία για μια αρμονική πολυπολιτισμική κοινωνία, επιζητεί να ρίξει ένα αποστασιοποιημένο βλέμμα στη ζωή και τη σκέψη αυτών των ανθρώπων. Άλλοτε με χιούμορ πικρό και άλλοτε με γλώσσα σκληρή, το έργο αποκαλύπτει τι σκέπτονται οι μετανάστες για τους Γερμανούς και τι βιώνουν μαζί τους, καθώς και αντίστροφα, χτίζοντας ο καθένας το δικό του κόσμο.
Το έργο, που ήταν μια συμπαραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας με το Κρατικό Θέατρο του Άαχεν, υποστηρίχθηκε από το Ίδρύμα Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την πόλη της Κολωνίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωστόπουλου επελέγη από τους κριτικούς της Κολωνίας ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες της πόλης και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της Κολωνίας 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου