Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Protagon: Ελληνες στα τουρκικα παραλια

Protagon
Σταύρος Θεοδωράκης


Τον Μαϊο του 2010, τις μέρες που ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στην Αθήνα, οι Πρωταγωνιστές ταξίδεψαν στη Σμύρνη και συνάντησαν τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στα παράλια της Τουρκίας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Άντρη Κωνσταντίνου και οι οπερατέρ Γιώργος Πετρόπουλος και Αντρέας Πετρόπουλος, έζησαν 4 ημέρες στη Σμύρνη προσπαθώντας να γνωρίσουν την πόλη που κάποτε την αποκαλούσαν Νέα Υόρκη της Μεσογείου. Από τους νεολαίους της μεγάλης παραλίας που πίνουν αλκοόλ και δεν φορούν μαντήλες μέχρι εκείνους της άνω πόλης που περιμένουν το συσσίτιο του δήμου για να ζήσουν. 

Στην κάμερα μίλησαν μεταξύ άλλων:
Ο Τουρκοκρητικός Τζαζίμ Ινάμ μια εμβληματική φιγούρα των Αλατσάτων που κάποτε ήταν αμιγώς ελληνικό χωριό και τώρα ζουν εκεί μόνο δύο Τουρκοκρητικοί.
Ο Ομέρ, ιμάμης κάποτε στο τζαμί των Αλατσάτων – που κάποτε ήταν η Παναγία των Εισοδίων – ο οποίος πρωτοστατεί για να γίνει το τζαμί χριστιανικό μουσείο.
Η Θεοδώρα Χατζούδη, με την 10χρονη κόρη της Μαρία Ελένη που σκέφτεται να μεταναστεύσει στον Καναδά, γιατί δεν θέλει η χριστιανή κόρη της να μεγαλώσει σε μια μουσουλμανική χώρα.
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μια μπριόζα μαγείρισσα – διάσημη στην Τουρκία με βραβεία και τηλεοπτικές εμφανίσεις - που αποκαλύπτει στους «Πρωταγωνιστές» τα μυστικά της «αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας»
Ακόμη, ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε τη Χαρούλα Αλεξίου η οποία του εξομολογείται τις συμβουλές που της έδινε αλλά και το παράπονο της Σμυρνιάς γιαγιάς της Κατίνας. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια πήγε στη Σμύρνη για την μετονομασία ενός δρόμου της πόλης σε «Haris Aleksiou Dostluk Caddesi».
Επίσης, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε τη γιορτή νεολαίας στο γήπεδο μπάσκετ της Σμύρνης με ομιλητή τον Ταγίπ Ερντογάν .
Το βιντεο εδω:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.prwtagwnistes&id=377
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου