Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

H Πολιτιστικη Ακτη προχωρα.


Ενα νέο λιμάνι γεννιέται

 Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πειραιά με πεζοδρομήσεις και πάρκα


Σε πύλη τουρισμού και πολιτισμού φιλοδοξούν να μετατραπεί το μέτωπο του λιμανιού του Πειραιά
 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο ΟΛΠ, που υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής σε έκταση 180 στρεμμάτων.

 «Μεγαλόπνοο έργο με ποικίλες δράσεις, αστικές αναπλάσεις, πολιτιστικές πρωτοβουλίες και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων» χαρακτήρισε το σχέδιο Πολιτιστική Ακτή ο κ. Σγουρός και τόνισε: «Στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης, στην αξιοπιστία του λιμανιού του Πειραιά και στην τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

 Επιδίωξη σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι επίσης να γίνει σύζευξη του λιμανιού με τους γύρω δήμους και για τον λόγο αυτό κρίνει ως σημαντική τη συμμετοχή των δήμων στο εγχείρημα. Οπως επισημαίνει, αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη όλης της περιοχής καθώς θα ενοποιηθούν δράσεις και θα υπάρξουν συνέργειες και με τους δήμους.

 ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Στο πλαίσιο του έργου θα αξιοποιηθούν εγκαταλειμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις και θα στεγάσουν διάφορες δραστηριότητες από πολιτιστικές και εκθεσιακές δράσεις μέχρι εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ και με τη δημιουργία τριών μουσείων φιλοδοξείται να διαμορφωθεί ένας πόλος έλξης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων αλλά και των χιλιάδων τουριστών που περνάνε κάθε χρόνο από τον Πειραιά.

 «Ο ΟΛΠ αποφάσισε να συζεύξει τον πολιτισμό με τον τουρισμό, παραχωρώντας μία επιλιμένια ζώνη 180.000 τ.μ. προς όφελος των κατοίκων, των τουριστών και των επιβατών του κεντρικού λιμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την υπογραφή του μνημονίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης. ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ.

 Στον χώρο θα διαμορφωθούν και πάρκα, δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ έχει προβλεφθεί να είναι εύκολα προσβάσιμος με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα θα κατασκευαστούν πεζογέφυρες, θα λειτουργήσει monorail και θα υπάρξει μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το έργο κόστους 70 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους όπως το πρόγραμμα Jessica και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής καθώς και με τη μέθοδο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση  Τα νεα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου