Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

"Πάμε απέναντι" ΦΕΣΤΙΒΑΛ Όταν η τέχνη συναντά τον άνθρωπο



Ημερομηνία: 01/06/2012

Μας καλούν να «Πάμε απέναντι» γεφυρώνοντας τις διαφορές μας μέσα από την τέχνη. Με τον ενιαίο αυτό τίτλο τρία διαγωνιστικά φεστιβάλ, που διοργανώνονται σε ισάριθμες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Της Κυριακής Τσολάκη

«Εμείς ήρθαμε από μακριά. Όλοι μαζί ερχόμαστε κοντά» είναι το μότο των τριών φεστιβάλ που πραγματοποιούν για τη μετανάστευση και την κοινωνική επανένταξη σε μία ενιαία διοργάνωση ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και η μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις». 
Οι τρεις φορείς φιλοδοξούν με αυτόν τον τρόπο να «στήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από κίνητρα για δημιουργία», όπως επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα. Η τέχνη επελέγη για αυτό το σκοπό ως «μία σταθερή αξία για την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών», πρόσθεσε από την πλευρά του εκ μέρους της ΕΣΗΕΜ-Θ ο Βασίλης Σολιόπουλος.
Έτσι η μετανάστευση και η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες θα είναι το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στις 20 και 21 Ιουνίου στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εκεί θα προβληθεί σειρά ταινιών, που ήδη άρχισαν να υποβάλλονται στο διαγωνισμό (δικαίωμα υποβολής μέχρι τις 10 Ιουνίου). Προϋπόθεση για να γίνουν δεκτές είναι οι δημιουργοί να μην είναι αναγνωρισμένοι από το ευρύ κοινό και να συμμετέχουν με μόνον μία ταινία, που δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τα 15’. Στο φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν και ταινίες ή ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί σε άλλες διοργανώσεις, αλλά δεν έχουν βραβευτεί σε αυτές.

Φωτογραφίες και εικαστικά εφαρμοσμένα έργα 
Οι σκοποί του «Πάμε απέναντι» θα ταξιδέψουν και εκτός Θεσσαλονίκης. Από τις 5 έως τις 15 Ιουνίου στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοζάνης θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφιών με θέμα τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους. Χωρίς περιορισμό στην ηλικία ή τη γεωγραφική προέλευση οι φωτογράφοι καλούνται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ με μόνον μία ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία, η οποία όμως θα προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης αλλά και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Μπορούν να λάβουν μέρος καλλιτέχνες με φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα ή εφημερίδες και δεν έχουν βραβευτεί σε άλλες διοργανώσεις.
Τέλος μία συλλογική έκθεση, που θα πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης, θα περιλάβει εικαστικά ή εφαρμοσμένα έργα όλων των καλλιτεχνικών ειδών, τα οποία θα εκτεθούν στο Πολυκοινωνικό Κέντρο του δήμου Αλεξανδρούπολης από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου. 

Οι καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν το θέμα χωρίς περιορισμό στην τεχνοτροπία, την ηλικία ή τη γεωγραφική προέλευση, ενώ μπορούν να πάρουν μέρος στη διοργάνωση μόνο με ένα έργο ή με ένα σύνολο έργων, τα οποία όμως ανήκουν σε μία καλλιτεχνική σειρά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να συμμετάσχουν έργα που έχουν εκτεθεί και σε άλλες διοργανώσεις, αλλά δεν έχουν βραβευτεί σε κάποιες από αυτές.

Οι δράσεις, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ η πρώτη και 60.000 ευρώ οι τελευταίες δύο, συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Στο τέλος του φεστιβάλ θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία σε ειδική εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου