Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Παρουσίαση του ΕΛΜΜΕ στον προσωπικό κόμβο του Γ.Παπανδρέου

Διαφυλάσσοντας τη συλλογική μνήμη της μεταναστευτικής περιπέτειας


Η συγκυρία αναδεικνύει το ερώτημα, το στοίχημα, την πρόκληση της ιστορίας που οι λαοί, ειδικότερα της περιοχής μας, έχουμε μπροστά μας. Έχουμε την δύναμη ως λαοί, ως έθνη, ως πολιτισμοί να συνυπάρχουμε ειρηνικά; Έχουμε την δύναμη να αναδεικνύουμε τον πλούτο των διαφορετικών μας πολιτισμών και παραδόσεων; Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους λαούς, ο πολιτισμός τους, αναδεικνύεται ως η πιο σταθερή δίοδος επικοινωνίας. Μέσα στη ρευστότητα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών, που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, προκαλώντας έτσι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, ο πολιτισμός παραμένει το θεμελιακό μέσο ουσιαστικής επαφής και υπεισέρχεται άμεσα στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των λαών της υφηλίου.

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι συνάμα αξία, σκοπός και όριο. Είναι τα όριο, το σύνορο του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι ο σκοπός μιας παγκόσμιας πολυπολιτιστικής κοινωνίας που θα εστιάζει στη διαφορετικότητα. Μιας δημοκρατικής και ειρηνικής κοινωνίας που στηρίζεται στον πλουραλισμό, την ανοχή και την ευρύτητα πνεύματος.

ΕΛΜΜΕ 1Κάτω από ένα τέτοιο πρίσμα έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος "Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης" (ΕΛΜΜΕ) στον οποίο ήδη συμμετέχουν άνθρωποι από το χώρο των τεχνών, των ΜΜΕ, των Πανεπιστημίων αλλά και απλοί πολίτες και συλλογικότητες με αληθινό ενδιαφέρον να βοηθήσουν ώστε ένα Μουσείο Μετανάστευσης που άλλες χώρες έχουν εδώ και χρόνια, να γίνει πραγματικότητα και στη δική μας πατρίδα. Τα μέλη του εργάζονται -σε εθελοντική πάντα βάση- με σκοπό αρχικά τη δημιουργία και στη συνέχεια την συνεχή υποστήριξη και ανάπτυξη ενός Μουσείου Μετανάστευσης στην Ελλαδα.
Ολόκληρη η παρουσίαση εδώ:
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=-1&rd=0&f=1650&rf=-568018414&m=13489&rm=14125576&l=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου